آیوتا (IOTA) برگرفته شده از عبارت Internet Of Thinhgs به معنی اینترنت اشیاء می باشد. همانطور که از اسم آن پیداست این رمزارز در حوزه اینترنت اشیاء کار می کند و هدفش ایجاد سهولت در تکنولوژی اینترنت اشیاء است. آیوتا در سال ۲۰۱۵ توسط چهار بنیانگذار خود با نام های Sergey Ivancheglo ،Serguei Popov ،David Sonstebo وDominik Schiener راه اندازی شد.
اما قبل از اینکه بیشتر راجع به آیوتا بدانید لازم است بپردازیم به این موضوع که اینترنت اشیاء چیست و این رمزارز چه هدفی را دنبال می کند.
در گذشته به این صورت بود که فقط انسان ها می توانستند به اینترنت متصل شوند و به وسیله اینترنت با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، اما امروزه تکنولوژی هایی مانند اینترنت اشیاء این امکان را فراهم می کنند که اشیاء مختلف به وسیله اینترنت به هم متصل شوند و بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند. بعنوان مثال تصور کنید یخچال خانه شما در صورت خالی شدن به سوپرماکت اینترنتی متصل شده و بصورت خودکار مواد غذایی لازم را سفارش دهد. این امکان فوق العاده به لطف تکنولوژی اینترنت اشیاء امکان پذیر می شود. در واقع آیوتا بستری را برای پرداخت امن و سریع ابزارهای مختلف در اینترنت اشیاء، فراهم می کند.
یکی از ویژگی های منحصر به فردی که آیوتا از آن استفاده می کند و باعث می شود خیلی ها آن را آینده بلاک چین بدانند، این است که آیوتا بر خلاف اکثر رمزارزهای بازار از بلاک چین استفاده نمی کند. آیوتا از تکنولوژی به نام تنگل بعنوان دفتر کل خود استفاده می کند. در تکنولوژی تنگل به جای ذخیره سازی اطلاعات در زنجیره بلوک ها (بلاک چین)، از روش DAG استفاده می شود که مخفف Directed Acyclic Graph به معنای گراف جهت دار غیرمدور است. به زبان ساده در این تکنولوژی اعتبارسنج ها خود کاربران آن هستند، به این صورت که هر کسی که قصد داشته باشد تراکنش را در شبکه ارسال کند باید دو تراکنش قبلی خود را اعتبارسنجی کند. به این ترتیب اعتبارسنج ها در شبکه از بین رفته و این به معنی حذف کارمزدها است.
یکی دیگر از مزیت های شبکه آیوتا سرعت بالا در پردازش تراکنش ها است. آیوتا در هر ثانیه توانایی پردازش ۵۰۰ الی ۷۰۰ تراکنش در ثانیه را دارد که این عدد برای رمزارزهای قدیمی تر مانند بیت کوین که فقط قادر به پردازش ۷ تراکنش در هر ثانیه است، یک عدد رویایی به حساب می آید.